maandag 8 oktober 2012

Namasté!

Saved by the bell ... Dat denken jullie misschien wel wanneer de bel gaat en je eindelijk naar huis kan en je kan ontspannen! Maar voor sommige kinderen betekent het iets anders. Sommige kinderen zouden niet liever willen dan 's ochtends de schoolbel horen rinkelen, sommige kinderen zouden niet liever willen dan wel naar school gaan! Vind je dat vreemd klinken? Hoewel jullie het soms helemaal niet leuk vinden op school, jullie liever zouden spelen dan in de klas zitten, is onderwijs héél belangrijk! Als je goed je best doet op school, heb je meer kans op een goede job. En een goede job betekent centjes, een huis, elke dag eten op tafel, ...

Op sommige plaatsen in de wereld is het niet zo vanzelfsprekend om naar school te gaan. Daar helpen de kinderen mama in het huishouden of gaan ze al heel jong in een fabriek werken. Ze kunnen niet lezen of schrijven, en ze gaan later dus ook helemaal niet zo'n goede job vinden. Dan wordt het al wat moeilijker om een mooi huis te kopen of om lekker eten op tafel te kunnen zetten... 

Op de dag van de leerkracht hebben wij eventjes stilgestaan bij de kinderen in de wereld die niet naar school kunnen gaan. We zagen filmpjes over kinderen in India, Congo, ... die niet naar school konden gaan of op een heel andere manier dan ons de les volgden. Juf Evi heeft vorig jaar zelf 3 maanden les gegeven in India en zij heeft ons verteld hoe het leven in India was. Ze had zelfs haar Indische kleren aangetrokken!





Wat eten ze daar? Welke sporten spelen ze graag? Welke dieren kom je tegen op straat? Hoe ziet een school of een klas eruit? Hoe ga je naar school? Hoe ziet een schooldag eruit? 



We hebben heel wat bijgeleerd maar ... eigenlijk wisten we zelf ook al een heleboel over India! Knap! 




Wist jij bijvoorbeeld dat er in India zomaar koeien op straat rondlopen? Dit zijn heilige dieren, dus zij mogen doen wat ze willen. Ook kom je héél veel straathonden tegen! En als je geluk hebt, bots je misschien zelfs op een olifant of aapje! 




We zagen ook een filmpje van het vervoer in India. Het is er héél erg druk op straat en de bussen zitten vaak propvol! De buschauffeur doet de deuren van de bus zelfs niet dicht! 





In India moet je niet naar school gaan. Toch willen heel veel kinderen er graag naar school gaan, maar dat is vaak te duur voor mama of papa. Daarom worden er speciale scholen geopend voor arme mensen. Daar kunnen ze gratis naar school gaan, krijgen ze gratis een uniform en zelfs 3 maaltijden per dag. In zo'n school heeft juf Evi ook gewerkt. In de klassen staan geen banken of stoelen, de kinderen zitten er zomaar op de grond. Ze doen ook hun schoenen uit voor ze de klas binnengaan. Ze oefenen in kladschriftjes, want werkboeken hebben ze niet. Ze hadden zelfs geen speelplaats! Dat is wel helemaal anders dan bij ons, he? 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten